זן חודש דצמבר - קורינייקי
נמכר לחברי המועדון בהנחה של 10% מהמחיר המלא במהלך כל חודש דצמבר
להזמנה זן חודש דצמבר 

מועדון הלקוחות
הצטרפו עכשיו

הירשם למועדון הלקוחות

הירשם למועדון הלקוחות

יומולדת

הזן שלי | סמן הכל







captcha

בית בד זה לא מה שהיה פעם...

לפני הרבה שנים... מקור השם בית בד מהביטוי ענף עץ (בד), על שם קורת העץ ששימשה כזרוע המניעה את גלגל הסחיטה בבתי בד עתיקים (דומה לאבן הריחיים ששימשה לטחינת גרעיני החיטה לקמח).

כיום בתי הבד עובדים כולם עם מכונות מתקדמות. הפקת שמן באבן ריחיים נשאר בגדר נוסטלגיה. מאחר שגידול זיתים והפקת שמן זית היו נפוצים בארץ ישראל הקדומה, ניתן למצוא בארץ בתי בד עתיקים באתרים רבים כגון: מעיליא, דיר חנא, חורבת דנעילה, חירבת אל ח'אן, תל חדיד, חורבת יתיר, עוספיא, פקיעין, חצור, ירכא, כורזים, נאות קדומים ועוד. חלק מבתי הבד העתיקים נמצאים בשימוש תיירותי או מסחרי עד היום.

 

והיום...
בבתי הבד המודרניים משתמשים כיום במכונה המאפשרת תהליך רציף. בצד אחד, נכנסים הזיתים, ובצד השני יוצא שמן הזית. שלבי ייצור השמן תמיד זהים, בין אם משתמשים במכונות קטנות או בציוד לייצור המוני.

 


 

 


תהליך הפקת שמן זית:

1. שוטפים את הזיתים במים כדי להוריד מהם בוץ, אבק ושאריות ריסוסים. בשלב זה גם מפרידים את הזיתים מענפים, עלים וכל דבר שעבר יחד איתם במיכל מהשדה אל בית הבד. עצמים כמו אבנים שייכנסו יחד עם הזיתים אל המגרסה, יפגעו בסכינים וישחקו אותם וכמובן ילכלכו ויפגעו באיכות השמן. בעזרת מפוח מפרידים את הפסולת הקלה מהזיתים, העצמית הכבדים יותר שוקעים במים לתחתית המיכל.
2. מרסקים את הזיתים. מטרת הריסוק היא להפריד את בשר הזית מהגלעין ולעזור בשחרור השמן. ריסוק הזיתים יכול להתבצע באופנים שונים – אבן ריחיים, מרסקת או מגרסה. בשלב זה הופכים הזיתים לעיסה.
3. מערבלים את הזיתים. שלב הערבול נמשך 20-45 דקות. מטרת הערבול היא לאפשר לבועיות השמן הקטנות להתחבר ולהפוך לבועיות גדולות אשר בשלב ההפרדה יהפכו את מיצוי השמן ליעיל יותר. שלב הערבול מתבצע בטמפ' שאינה גבוהה מ-30 מעלות. יש אפשרות לחמם את התערובת או להוסיף מים וכך להגדיל את כמות השמן אך דבר זה פוגע באיכותו ובאורך חיי המדף שלו.


 


4. הפרדה בין השמן לבין המים ופסולת הזיתים. כיום משתמשים בצנטריפוגות בשיטת הדו-פאזי והתלת- פאזי. בשיטה הדו-פאזית משתמשים בצנטריפוגה אחת אשר מפרידה את השמן מהפסולת והמים. ע"י תנועה מעגלית מהירה, מופרד השמן שהוא בעל משקל סגולי קטן יותר מהמים, לכן המים מתרכזים בחלק החיצוני של הכלי בעוד השמן מתרכז במרכז ויוצא מפתחים המיועדים לו. בשיטה התלת-פאזית ישנן שתי צנטריפוגות, בראשונה מופרדים הנוזלים (שמן ומים) מהפסולת היבשה, בצנטריפוגה השניה ישנה הפרדה בין השמן למים. שיטה זו מפיקה כמות גדולה יותר של שמן אך איכותית פחות בגלל המגע של המים בשמן לאורך זמן רב יותר, בשיטה הדו-פאזית כמות השמן מעט קטנה יותר אך איכותית.
5. בשלב האחרון השמן עובר לאיחסון במיכלי נירוסטה גדולים ובמשך כחודש מתבצעת ההפרדה האחרונה ובה כל משקעי הזית הנותרים בשמן שוקעים אל תחתית המיכל והשמן הופך צלול. במהלך תקופה זו נמכר שמן ראשון המסיק ובו כל משקעי הזית הנותרים, שמן זה מאד דומיננטי בטעמיו והוא בריא מאד.

 

בסוף תהליך מיצוי השמן, נשארת פסולת הזיתים – הגפת – הפסולת היבשה והמוהל – מי הזיתים. כמו בימי קדם, נוהגים היום לפרוס את הגפת ולייבשה. לאחר התקשות, היא משמשת כחומר דישון ובעירה. חומר הבעירה של הגפת מזהם פחות מעץ. באפר הנותר ניתן להשתמש לדישון הגינה.