תמונה של לב
תמונה של משתמש
אייקון של מיקום
;

מילון עברי לשמן זית

אנו מאמינים שאהבת אוכל טוב ושמן זית, חייבת להיות מלווה בהבנת המושגים הקשורים לזיתים ולשמן. אז הנה, אנחנו מצרפים מילון עברי קצר לתרבות שמן הזית:

שמן זית כתית – שמן זית איכותי שתהליך הפקתו מכני ולא כימי. זהו תהליך שבו הזיתים הופכים לשמן על ידי הידוק ודחיסה בלבד, ללא כל התערבות כימית.

כבישה קרה– ניתן להפיק את השמן מתוך הזיתים בכבישה חמה או קרה. כבישה קרה שהיא האיכותית מבין השתיים, אסור בשום שלב של הפקת השמן לעבור את הטמפרטורה של 30 מעלות (באירופה התקן נמוך יותר ועומד על 28 מעלות). החום מזרז את תהליך פירוק השמן מהזית וכך מקבלים כמות שמן גדולה יותר, אך גם מוריד מאיכותו של התוצר הסופי. לכן, שמן איכותי מופק אך ורק בכבישה קרה.

אחוז החומציות– שמן זית הוא שומן. כל מולקולת שומן בנויה ממספר חומצות שומן. בשומן טהור חומצות השומן קשורות אחת לשניה, אבל ברגע שאחד ממרכיבי השמן מתקלקל (בדרך כלל בהשפעת חמצן, אור וחום) נפגעות מולקולות השומן. כשהן נפגעות, חומצות השומן המרכיבות אותן מתחילות להתפרק האחת מהשניה והופכות לחומצות השומן החופשיות. ככל שכמות חומצות השומן החופשיות גבוהה יותר, כך איכות השמן יורדת.

אחוז חומצות השומן החופשיות יקבעו את דרגת איכות השמן –

כתית מעולה– חומציות מ0%-עד 0.8%

כתית – מ-0.8% עד 2%

שמן זית מזוכך– מ-2% ומעלה. זהו שמן שאינו ראוי למאכל ומשמש למאור ולקוסמטיקה.

אלה המינוחים המקצועיים. בדרך כלל, שמן שנכתב עליו כי הינו שמן זית 'משובח' או 'טהור', הינו שמן מעורבב או שמן בדרגת איכות נמוכה.

אחסון שמן – אור, חום וחמצן הינן האויבים הגדולים של שמן. לכן אנו מאחסנים את השמן בבקבוקים כהים ובפחים אטומים לאור על מנת לשמור על איכותו. הטמפ' המומלצת לשמירה על השמן היא 20 מעלות.
אין לחשוף את השמן לטמפ' קיצוניות. יש לשמור את השמן במקום מוצל או בתוך ארון. שינויי טמפ' קיצוניים מזיקים לשמן, הוא רגיש לשינויים. לכן יש לוודא שלא משאירים את השמן ברכב חונה או על השיש חשוף לשמש.
בכלי סגור ואטום, שמן זית נשמר כשנתיים. מרגע פתיחת הבקבוק או הפח, מתחיל להכנס חמצן למיכל ומתחיל תהליך התחמצנות. אנו ממליצים לסיים את מיכל השמן תוך חודשיים-שלושה מרגע פתיחתו. בקנייה של שמן זית במיכלים גדולים – אנו ממליצים להעביר את השמן לבקבוקים כהים ולשמור אותם סגורים עד לשימוש.
שמן זית הוא מוצר מורכב, מכיוון שאינו עובר פסטור או עיקור, נמצאים בו אנזימים שעם הזמן מפרקים אותו. חומרי הטעם והארומה שבשמן הינם נדיפים והם מתפוגגים עם החשיפה לאור ולחמצן. במהלך השנה השמן עובר תהליכים טבעיים וטעמו מתעדן. אין זה אומר שטעם השמן משתנה, אם רכשתם שמן מריר, הוא יישאר דומיננטי ומריר בהתאם לזן הזיתים שמהם נוצר, אך טעמו מעט יתעדן.

ראשון המסיק – שמן ראשון המסיק הינו שמן בעל טעמים מאד חזקים, זהו השמן הראשון של העונה. שמן הזית הינו שמן בתולי, שלא עבר סינון או הצללה לאחר עצירת השמן ונמכר במהלך חודשי המסיק בלבד.

עצי זית ידועים באריכות ימיהם, ישנם עצים שגילם מגיע ל-1000 שנים ויותר. קשה לקבוע את גילו המדוייק של העץ כמו אצל עצים אחרים בהם סופרים את מספר הטבעות בגזע, מכיוון שעם השנים פנים הגזע של הזית נרקב.

עץ הזית ידוע גם ביכולתו המדהימה לשרוד כמעט בכל תנאי אקלים. הפיתולים הרבים שמופיעים על גזעי הזית הם בעצם פקעים רדומים בעץ שהתעוררו והפכו לעורק חיים חדש של העץ לאחר תקופת יובש ארוכה, שריפה, גיזום ושלל סיבות שונות בהן הצליח הזית לשרוד. גזע העץ בולט מעל האדמה בגלל יכולתו הרבה לאגור מים. הזית יעדיף אדמה מאווררת בה הוא יכול לפתח שורשים חדשים כגיבוי לשורשים הישנים יותר

למדת משהו חדש? ספרו ושתפו את העולם
מילון עברי לשמן זית
האם המידע עזר לך?

הצטרף למועדון הלקוחות שלנו
ותהנה מהטבות ומבצעים כל השנה

5% הנחה
בכל קניה על כל סוגי הזנים
מתנת יום הולדת
בקבוק 250 מ”ל שמן הבית
10% הנחה על זן החודש
למדת משהו חדש? ספרו ושתפו את העולם
אין מוצרים עדיין בסל הקניות
X